Strålebehandling og stråleskader


Strålebehandling

For mange er strålebehandling en del af kræftbehandlingen. Det er meget individuelt, hvordan strålebehandlingen påvirker en. Mange oplever, at de bliver meget trætte under forløbet. I den sidste del af behandlingen kan det væv, der bestråles blive skadet i større eller mindre grad. Nogle får rødme i huden, andre vil blive mere forbrændte og kan udvikle soleksem lignende tendenser. I værste grad er der nogle, der oplever, at huden sprækker og bliver til sår. Når man har endt strålebehandlingen, virker strålerne stadig nede i vævet. Man kan opleve en forværring i huden de næste 14 dage efter endt behandling. Under strålebehandlingen og de efterfølgende uger, er desuden et tidspunkt i forløbet hvor lymfesystemet er under stort pres. Mange oplever derfor at der kan opstå hævelse både i strålefeltet og i armen, denne hævelse kan være midlertidig, men kan også være begyndelsen på et lymfødem. Søg derfor behandling hos en lymfødemterapeut hvis du oplever hævelse under strålebehandlingen, så du kan få den rigtige vejledning og hjælp til at få hævelsen ned hurtigt.


Stråleskader

Strålebehandlingen ødelægger cellerne i området, og selv om behandlingen bliver mere og mere skånsom, giver den stadig permanente skader i vævet i form af strålefibrose (mikroarvæv). Strålerne påvirker både arvævet, bindevævet, muskulaturen, huden, nervevævet, knoglerne (især brystben og ribben) og indre organer (lunger og hjerte). Strålefibrosen gør, at vævet mister sin elasticitet og bliver mere stift og hårdt. Vævet i det bestrålede område bliver aldrig det samme igen. Huden er typisk tyndere og mere sart. Det er vigtigt med en god hudpleje af området, og det anbefales ikke at få direkte sol på området det første år efter. Efterfølgende er det vigtigt, at man bruger en høj solfaktor på området.

En anden væsentlig bivirkning af strålebehandlingen er, at gennemstrømningen i vævet er betydelig nedsat, samt at bindevævet klistrer mere sammen end normalt. Det kan betyde, at lymfevæsken kan have svært ved at passere netop det bestrålede område. Dette har stor betydning ift. forebyggelse og behandling af lymfødem.

På grund af de permanente ændringer i vævet, kan skader der skylder stråleskader, opstå mange år efter behandlingen er afsluttet. Et eksempel kan være, at der pludselig opstår smerter i den bestrålede sides skulder eller arm, mange år efter. Her er den første tanke måske ikke, at det har en relation til den strålebehandling man modtog mange år forinden. Hvis du oplever gener i den side du har modtaget strålebehandling vil vi derfor anbefale at du får det undersøgt hos en fysioterapeut med speciale i brystkræft.


Fysioterapi til stråleskader

Vi kan hjælpe med at forebygge generne af stråleskaderne. Det er derfor vigtigt at komme så tidligt som muligt, også gerne før stråleterapien starter. Det er dog aldrig for sent at starte behandling af sine stråleskader, og du er altid velkommen til at kontakte os for vejledning og yderligere information.


Kvinde der har fået foretaget mastektomi og strålebehandling

Vivo Fysioterapi