Brystkræft
Behandling af brystkræft kan omfatte både operation, kemoterapi, strålebehandling og antihormonbehandling, alle behandlinger, som kan give forskellige typer senfølger.
De mest almindelige gener efter behandling for brystkræft er:
Stramt arvæv efter operation
Stråleskader
Problemer med nervevævet (nervesmerter)
Bivirkninger af antihormoner
Lymfødem
På denne side kan du læse om disse gener, hvad vi som fysioterapeuter kan gøre ved det, samt hvad du selv kan gøre.
Gener i forbindelse med operation
I forbindelse med en operation danner kroppen arvæv. Uanset om det er en brystbevarende operation (lumpektomi) eller en fuld fjernelse af brystet (mastektomi), kan et stramt arvæv forårsage nedsat bevægelighed af armen og give smerter. For at opnå et så smidigt ar som muligt, er det vigtigt at starte tidligt med at behandle det. Vi kan hjælpe dig med dette samt instruere dig i hvordan du bedst behandler dit ar selv.
Ved en operation for brystkræft sker der også en stor påvirkning af nervevævet i området. Under operationen bliver nogle nervebaner skåret over og dette kan forårsage smerter og/eller følelsesløshed. Nogle oplever smerterne i operationsområdet, men der kan også forekomme smerter i armen og hånden. Forskning viser, at det er vigtigt at få afhjulpet nervesmerter inden for 6 mdr. ellers kan smerterne blive kroniske. Derudover kan man have områder der er følelsesløse efter operationen. Det kan tage lang tid før følelsen kommer tilbage, fordi det er en meget langsommelig proces for nervevæv at hele. Nogle vil opleve, at følesansen i et område aldrig bliver den samme igen.
Stråleskader
For mange er strålebehandling en del af kræftbehandlingen. Det er meget individuelt hvordan strålebehandlingen påvirker en. Mange oplever, at de bliver meget trætte under forløbet, og i den sidste del af behandlingen kan det væv, der bestråles, blive skadet i større eller mindre grad. Nogle får rødme i huden, andre vil blive mere forbrændte og kan udvikle soleksem lignende tendenser. I værste grad er der nogle der oplever, at huden sprækker og bliver til sår. Når man har endt strålebehandlingen virker strålerne stadig nede i vævet og man kan opleve en forværring i ca. 14 dage efter.
Strålebehandlingen ødelægger cellerne i området og det giver permanente skader i vævet i form af strålefibrose. Strålefibrose gør, at vævet mister sin elasticitet, og kan gøre vævet stift og hårdt. Vævet i det strålede område vil aldrig blive det samme igen. Huden er typisk tyndere og mere sart. Det er vigtigt med en god hudpleje af området, og det anbefales ikke at få direkte sol på området det første år efter. Efterfølgende er det vigtigt, at man bruger en høj solfaktor på området.
En anden væsentlig bivirkning af strålebehandlingen er, at gennemstrømningen i vævet er betydelig nedsat. Det kan betyde at lymfevæsken kan have svært ved at passere netop det strålede område. Dette har stor betydning ift forebyggelse og behandling af lymfødem.
Vi kan hjælpe med at forebygge generne af stråleskader. Det er derfor vigtigt, at komme så tidligt som muligt også gerne før stråleterapien starter. Det er dog aldrig for sent at starte behandling af sine stråleskader og du er altid velkommen til at kontakte os for vejledning og yderligere information.
Lymfødem
Hvis man har fået fjernet lymfeknuder i forbindelse med operationen er man i risiko for at udvikle lymfødem i arm og bryst. Der er stor forskel i de rapporterede forekomster af lymfødem hos brystkræftsoverlevere. Dette afspejler hovedsageligt metoden, der er brugt til at diagnosticere lymfødem. Det estimeres, at en ud af fem brystkræftsoverlevere vil udvikle lymfødem. Forekomsten er højest hos dem der har fået fjernet mange af lymfeknuderne i armhulen.
Der kan også opstå lymfestrenge i forbindelse med fjernelse af lymfeknuder. Erfaring viser at dem der udvikler mange lymfestrenge, også er i større risiko for at udvikle lymfødem. Lymfødemet kan opstå kort tid efter operationen, i forbindelse med strålebehandling eller flere år senere. Det er meget vigtigt at starte så tidligt som muligt med enten at forebygge eller behandle et lymfødem. Læs mere om lymfødem i arm/bryst på siden ‘Lymfødem’ der ligger på forsiden.
Vores erfaring samt forskning viser, at forebyggende behandling har en effekt. Det er derfor relevant at opstarte fysioterapeutisk behandling så tidligt som muligt. Vi opfordrer folk der skal igennem kræftbehandling til at komme hos os til en forebyggende/oplysende undersøgelse og samtale.
Vi kan give dig råd og vejledning ift. forebyggelse af de gener der kan opstå under behandlingsforløbet. Derudover samler vi dine data fra før kræftbehandlingens start, såsom holdningsanalyse og måling af armen. På denne måde har vi et udgangspunkt inden kræftbehandlingen starter. For eksempel kan et lymfødem lettere opdages i den tidlige fase hvis vi har måledata fra før kræftbehandlingens start. På den måde har vi bedre forudsætninger for at følge udviklingen, samt hurtigt igangsætte relevant behandling.
Rekonstruktion af bryst
Efter en fuld fjernelse af brystet (mastektomi), overvejer mange om de skal have en rekonstruktion af brystet. Hvis man har fået strålebehandling skal man vente minimum et år fra afsluttet stråleforløb. Dette skyldes at strålebehandlet væv heler meget langsomt.
Det er en stor beslutning og det er vigtigt at tale mulighederne grundigt igennem med plastikkirurgen. Der findes både operationsmetoder hvor brystet bliver rekonstrueret med ens eget væv, med implantat eller en kombination. En plastikkirurg vurderer hvilken operationsform der er mulig at foretage og der vil give det bedste resultat.
Jo bedre forarbejde der er gjort for bevægelighed samt smidighed af arvæv, des bedre forudsætninger er der efter rekonstruktionen. Når man har fået en rekonstruktion, kan man igen opleve gener i form af stramninger, nedsat bevægelighed, føleforstyrrelser og nervesmerter.
Vi kan behandle og vejlede om de omtalte problematikker, både før og efter en rekonstruktion.
Mere info
For at få mere viden, vil vi meget gerne tale med dig og undersøge om du har lymfødem eller andre problematikker vi kan hjælpe dig med. Du er velkommen til at ringe eller skrive til os (klik på ‘kontakt’ øverst i højre hjørne) for at få svar på nogle spørgsmål vedrørende følger efter den kræftbehandling du skal i gang med, er i gang med eller har fået.