Specialiseret fysioterapi ved Prostatakræft

Hos Vivo Fysioterapi har vi flere års erfaring med at behandle de gener, der kan opstå i forbindelse med behandling af prostatakræft.

På denne side kan du læse om de gener, man kan få efter behandling for prostatakræft, hvad vi som fysioterapeuter kan gøre ved det og hvad du selv kan gøre. Behandling af prostatakræft kan omfatte både operation, kemoterapi, strålebehandling og antihormonbehandling. Alle behandlinger kan give forskellige typer gener eller senfølger. Almindelige gener efter behandling for prostatakræft er:

  • Stramt arvæv og/eller smerter efter operation

  • Stråleskader

  • Problemer med nervevævet (nervesmerter)

  • Bivirkninger af antihormoner

  • Lymfødem

  • Rejsningsproblemer og urininkontinens

Prostatakræft, senfølger efter prostatakræft, Lymfødem efter prostatakræft, stråleskader ved prostatakræft, behandling af lymfødem i benene, lymfødem i pungen, lymfødem i penis, lymfødem i maven
 

Gener i forbindelse med operation

I forbindelse med en operation danner kroppen arvæv. Arvæv efter operationen kan give gener i form af stramhed, nedsat bevægelighed og smerter. Der kan forekomme smerter andre steder, end der hvor arvævet befinder sig, og kan ved prostatakræft f.eks. give rygsmerter. Det kan også forårsage fordøjelsesproblemer. Arvæv er et meget sejt og hårdt væv, som skal behandles både manuelt og ved aktiv bevægelse. Apparatet Deep Oscillation er også et effektivt værktøj til arvævsbehandling. Det er aldrig for sent at arbejde med arvæv, og man kan gøre meget selv. Udover at give nedsat bevægelighed og smerter kan stramt arvæv blokere for lymfestrømmen, og være en medvirkende faktor for udvikling af lymfødem. For at opnå et så smidigt arvæv som muligt er det vigtigt at starte tidligt med at behandle det. Vi kan hjælpe dig med dette, samt instruere dig i hvordan du bedst behandler dit arvæv selv.
Ved en operation kan der også ske en påvirkning af nervevævet i området. Under operationen bliver nogle nervebaner skåret over, og dette kan forårsage smerter og/eller følelsesløshed. Forskning viser, at det er vigtigt at få afhjulpet nervesmerter indenfor 6 mdr., ellers kan smerterne blive kroniske. Derudover kan man have områder, der er følelsesløse efter operationen. Der kan gå lang tid, før følelsen kommer tilbage, fordi det er en meget langsommelig proces for nervevæv at hele. Nogle vil opleve, at følesansen i et område aldrig bliver den samme igen.

Lymfødem ved prostatakræft

Ved behandling af kræft i prostata får mange fjernet eller bestrålet lymfeknuder i bækkenet. Dette vil skade og eventuelt ændre, hvordan ens lymfesystem fungerer. Lymfesystemet er en del af immunforsvaret, som renser væske for bl.a. affaldsstoffer. Hvis lymfesystemet ikke fungerer optimalt, kan der opstå hævelse (lymfødem) i de områder, hvor lymfesystemets funktion er nedsat. Det kan være, du ikke er diagnosticeret med lymfødem, men selv er i tvivl, om du har et lymfødem. Symptomer på lymfødem kan være synlig hævelse af lyske, kønsben, penis, pungen, på siden af hofterne, lårene og/eller benene. Lymfødem kan vise sig i et eller flere af områderne, der er nævnt ovenfor. Andre symptomer på lymfødem kan være nedsat bevægelighed, tyngdefornemmelse eller spændthed/udspilethed i huden.

Vivo prostatakræft lymfødem efter operation lymfødem i benene. Prostatakræft, senfølger efter prostatakræft, Lymfødem efter prostatakræft, behandling af lymfødem i benene, lymfødem i pungen, lymfødem i penis, lymfødem i maven
 
 

Stråleskader efter prostatakræft

For mange er strålebehandling en del af kræftbehandlingen. Det er meget individuelt, hvordan strålebehandlingen påvirker en. Mange oplever, at de bliver meget trætte under forløbet. I den sidste del af behandlingen kan det væv, der bestråles blive skadet i større eller mindre grad. Nogle får rødme i huden, andre vil blive mere forbrændte og kan udvikle soleksem lignende tendenser. I værste grad er der nogle, der oplever, at huden sprækker og bliver til sår. Når man har endt strålebehandlingen, virker strålerne stadig nede i vævet. Man kan opleve en forværring i huden de næste 14 dage efter endt behandling.

Strålebehandlingen ødelægger cellerne i området, og det giver permanente skader i vævet i form af strålefibrose. Strålerne påvirker både arvævet, bindevævet, muskulaturen og huden. Strålefibrose gør, at vævet mister sin elasticitet, og kan gøre vævet stift og hårdt. Vævet i det bestrålede område bliver aldrig det samme igen. Huden er typisk tyndere og mere sart. Det er vigtigt med en god hudpleje af området, og det anbefales ikke at få direkte sol på området det første år efter. Efterfølgende er det vigtigt, at man bruger en høj solfaktor på området. Derudover kan strålebehandlingen udtørre slimhinder, skabe tarm- og blæreproblemer.

En anden væsentlig bivirkning af strålebehandlingen er, at gennemstrømningen i vævet er betydelig nedsat, samt at bindevævet klistrer mere sammen end normalt. Det kan betyde, at lymfevæsken kan have svært ved at passere netop det bestrålede område. Dette har stor betydning ift. forebyggelse og behandling af lymfødem.

Vi kan hjælpe med at forebygge generne af stråleskaderne. Det er derfor vigtigt at komme så tidligt som muligt, også gerne før stråleterapien starter.
Det er dog aldrig for sent at starte behandling af stråleskader og du er altid velkommen til at kontakte os for vejledning.

Prostatakræft vivo fysioterapi lymfødem arvæv efter prostatakræft.jpg

Træning

Når man er i gang med et behandlingsforløb, er det en god idé at dyrke motion. Både for ens heling, kredsløb og for at forebygge gener senere. Mange kan have svært ved at genoptage træningen, da det kan være svært at vide hvad der er mest hensigtsmæssigt for en. Der kan også opstå tvivl om hvordan man kan træne når man har lymfødem.

Derfor tilbyder vi specialiseret holdtræning for personer der har lymfødem i underliv og ben.

Specialbandager i Bagsværd er landets største udbyder af specialsyede kompressionsstrømper til afhjælpning af lymfødem. De udfører måltagning af kompressionsstrømper hvis du har lymfødem i benene og shorts hvis du har lymfødem i lyske, kønsben, hofte eller baller. Se mere her på Specialbandager

Senfølgerforeningen arbejder for at ingen skal stå alene med sine senfølger og at flere får et godt liv efter kræft. Læs mere om foreningen her på Senfølgerforeningen

PROPA (Prostatakræftforeningen) arbejder for at udbrede viden og information om sygdommen, at sikre ensartede behandlingsmuligheder af høj standard over hele landet, at medvirke til dialog mellem lægevidenskaben og den seriøse alternative kræftbehandling, så alle muligheder for helbredelse eller smertelindring vurderes til gavn for patienterne, at tilskynde til forskning i sygdommen, dens årsager og behandlingsmåder både i Danmark og i samarbejde med andre lande, at fjerne eventuelle tabuer i forbindelse med sygdommen og i stedet støtte kommunikationen mellem patienter ved at oprette lokalforeninger og personlige netværk overalt i landet, at sikre den bedst mulige økonomi og ligelighed under behandling og at bruge den samlede viden om og erfaring med alle aspekter af sygdommen og dens behandling, til at påvirke politikere, myndigheder, læger og øvrige behandlere til at forbedre vilkårene for patienter og deres pårørende.

Gitte Haaning Matthiesen hjælper dig med at finde ny energi og finde de ressourcer, du ikke kan finde selv. Samt at få øje på dine virkelige behov, ønsker og muligheder i den nye livssituation efter et kræftsygdom forløb. Læs mere her på Gitte Haaning Matthiesen

Mere info

For at få mere viden, vil vi meget gerne tale med dig og undersøge om du har lymfødem eller andre problematikker vi kan hjælpe dig med. Du er velkommen til at ringe eller skrive til os for at få svar på nogle spørgsmål vedrørende følger efter den kræftbehandling du skal i gang med, er i gang med eller har fået.